Thursday, November 26, 2009

LIBK ke 44




mempersembahkan LIBK 44 zon selatan yang menggabungkan UiTM kampus shah alam, puncak alam, puncak perdana, dan negeri sembilan. dengan keseluruhan peserta seramai 273 pada hari ke 10. 91 siswa, 182 siswi. 

Hari pertama, selepas check in kol 4 ptg, kitorang dah dibekalkan denagn alatan2 kawad mcm bj no4, spike boot, colar dot, beret, dll. kol 5 tu jugak, dah kne kumpol kat dewan makan mawar. mase tu lah kitorang diajar mengemaskan barang2 logistik. care nak lipat roket, kiwi boot, iron bj, formasi lencana uitm, dll. 

Dengan formasi 50-50, aq telah dihumban ke dalam platun 1 pada malam tu. esok paginye, kol 5.20 dah kne ade kat tempat kumpol rasmi kitorang. bla2... PT pagi. aq bru dapat gambaran penoh budak platun aq. total 31 orang x termasuk budak2 N9.(x sampai lagi). lepas campor, jd lah 44 anggota. haha.. aq lah ic platun pertama. da~~ aq tw awal2 ni mst keje senag ny lah! so 5 hari aq break dr menadi ic platun blk..

sarap sudeyh, time 4 kawad. first day ni kan. cuaca terbaek gler. mendong sepanjang hari disusuli dengan gerimis kalbu di petang hari.. tp sume tu x lame.. besok ny, panas nak mampos! air x dok, penat, lapa, sume ade.. geram die macam nak makan pape je yg de kat situ. oleh sebab itu, ramai yang quit sbb x thn... haha.. mende lah dorg ni.

Ujian mengajarkan skuad:
turn aq bapak lah lame! berjanggot tggu. dah lah tbe2 mase tu ujan lebat. kne lah jerit utk kalahkan bunyi ujan. macam nak ape plak an. nsb bek lah ktorang dibekalkan air panas sepanjang 10 hari ni.. bygkan lah an, watercooler pn diharamkan. ko nak air, tpup sndri mase makan rmai2 tu. dapat lah air suam2 suku. dibawa ke sane dan ke sini.bkn aq hafal pn ayt2 die tu. agak2 je.. klw refer bku blk, mmg la bnyk miss..aq still simpan g kertas task aq kat dalam name tag. (ke hadapan hormat dalam mase berhenti). senang lah jugak. x yah ko nak jalan2. markah die? x%. aq pn x tw cite..

Ujian mengawadkan skuad:
aq lah orang 3rd last dalam platun. sempat tdo lgi beb sementara tggu tu.. kne plak time turn aq, sekejap je abes. soh skot keblakang pusing, hormat kehadapan, henti. semapt lah jugak aq wat sume tu.. ade yang skot bru masuk baris, dah kne kuar blk sbb x tw command pe nk bg. (????) pape lah. jnj da lepas..

Ujian bertulis:
setelah dapat hint daripada jurulatih kitorang, sume soklan bejaye dijawab dgn jaye ny.. kecuali.... bile ITM ditukar pada UiTM. mst kantoi part ni. pahal ntah! last2 aq mntk request dr org blakang.. sign baek pny. siap dah test tu. tggu mase abes je.. test tu malam. kat DK A bangunan S n T. punye lah ramai tdo, macam2 position aq dapat usha. sempat plak komende2 mek gambo. bkn men dkt lg an.. nsb bek mangse x sedar. tah mane pic tu sampai nnt, tu aq x tw.

Dinner:
sambil2 makan nasi tomato, sate, air anggur, ktorang kne present 1 persembahan. dah la kne boria! haha. pade mulanye dapat tempat dalam pasukan tarian. pasukan nyanyian x ckup orang, aq kne tarik. sepanjang 2 hari trained, nyanyi jelah. dgn lirik silih berganti, malas aq nak salin g dah! pinjam jerk.. nsb la sape jd mangse aq. tp last2 aq dapat info yang percussion ade kat blakang pentas.. tanpa segan silu, aq men lah conga kat blakang diiringi tamborin. dah la turn 1st. mampos hanco. lantok la! bkn de pe pn. lepas tu gak, ktorang dpaksa memerah keringat selama lbey kurang sejam lbey yang melengohkan kaki. macam2 kne wat. dah tu kne lari dari DSB ke teratai! adoy.. sampai2 tros tdo.

Perbarisan tamat latihan:
seawal 7 pg, dah ade kt padang kawad berpakaian full-uniform. paling jenoh bile kne tggu ucapan. kering gler diri depan tu. panas die x pkir! mase tu plak aq bwak platun aq sbb org penting ilang sore. so, aq backup lah jugak.. seb bek kejap je.. yang best, dapat pkai simpang merah. x tw mende yang nak dibanggakan, tp bkn sume orang dapat. aq plak x penah pkai sepanjang menggiatkan diri dalam kawad. dengan kehitaman kulit mase tu, berbaloi-baloi apabila dinobatkan platun terbaek! ahha.. congrate platun 1! mase amek hadiah kat brid. general, die tny aq program pe. aq jawab r MechE an. pastu die sambung " lepas ni da ketat, jgn rosakkan mesin2 kat lab" die egt aq pe? parasit? adoy... x pelah... die x de mende nak borak da tu....

ni aq nak tunjuk sket pe aq dapat mase LIBK tu.. sket je. nset aq x bwk mase tu.. takat ni jelah. tu pn lepas balik umah..


 

2 comments:

atOn said...

hahaha.. ^_^
congrates platun 1!!
tahniah gak kat ko yg dpt pakai
slempang merah tuh!!
wakaka.. =)

p/s : igt!! jgn rosak kn mesin lak pasni..hahaha

Pozie Vengeance said...

LOL..aku malas nak tules mende2 nie..ahahaha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails